preload

Meraih Kasih Allah

Published in: Labels:

1. Takut Kepada Allah vs Takut Kepada Makhluk Allah.
Jika takut kepada makhluk Allah, kita akan lari daripadanya. Tetapi takut kepada Allah menyebabkan manusia berusaha untuk mendekatkan hubungannya dengan Al-Khaliq (Maha Pencipta). Dibuktikan kepada perbuatan, perkataan dan hati yang sentiasa malu kepada Allah yang Maha Mengetahui dan Mengawasi.

2. Cinta vs Kasih
"Cinta" adalah perkataan yang berbaur dengan nafsu. Yang lebih tepat adalah kasih kepada Allah. Mengapa? Sesungguhnya kasih kerana Allah menghasilkan insan yang berusaha menjaga batas-batas yang dikehendaki oleh Allah. Adakala tewas dengan nafsu dengan kelemahan sebagai manusia. Kasih kepada Allah dibuktikan dengan kasih kepada Al-Quran. Kasih kepada Al-Quran dibuktikan dengan kasih kepada Sunnah Rasulullah SAW.

3. Doa Nabi Daud Bagi Meraih Kasih Allah Serta Agar Direzekikan dengan Amalan Soleh
Rasulullah shollallahu 'alaih wa sallam bersabda, yang bermaksud :
"Di antara doa Nabi Daud 'alihis-salaam ialah: "Ya Allah, sesungguhnya aku memohon kepada-Mu kasih-Mu dan kasih orang-orang yang mengasihi-Mu. Dan aku memohon kepada-Mu amalan yang dapat mengantarku kepada kasih-Mu. Ya Allah, jadikanlah kasih-Mu lebih kukasihi daripada diriku dan keluargaku serta air dingin."

Dan apabila Rasulullah SAW mengingat Nabi Daud 'alihis-salaam, beliau menggelarinya sebaik-baik manusia dalam beribadah kepada Allah."
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi 3412)


About Me

Aku yang masih berkelana.. Di dalam penjara dunia.. Mencari jalan ke syurga.. Terjerat di jaring neraka.. Tersembam di lembah noda.. Kini bangkit mencuci dosa.. Rahmat Allah tiada penghujungnya..

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِSuasana yg paling indah ialah di kala mlm mnjelma.. di saat manusia sedang lena.. di ketika hati merindui Penciptanya...