preload
Ok.. disebabkan ramai pulak yg tanye psl flash.. ni Zureen (klik utk usha awek comey tu) punye pasal le nih.. Jage la.. Aku sbnrnye bkn terer pon.. eksen je lebih.. nk berak mlm² pon berteman.. opss..

Aku actually byk blajar sndiri jgk.. Aku ade masuk kursus flash anjuran Kerajaan Negeri Terengganu (1996). On job training. Awal² blajar, gile xkelam kabut. Aku da la graduate mekanikal. tup² masuk bidang IT. x ke jahanam otak aku. But, just think +ve, n u can do anything. Awalnya aku tnye je sape² yg tahu. Org ckp bodoh pon xpe.. time tu je bodoh pon.. And last².. org yg aku pernah tnye tu tnye aku balik.. magic kan.. mcm roti canai magicnye.. Aku diberi tugasan utk wat game bdk² skolah. Tu la tugasan paling susah antara tugasan lain. Tapi disebabkan dah ade minat kat situ, aku on jer.. tp, aku da tinggal hmpir 3 thn lbih.. rindu plak nk men flash ni.. aku boleh, korang mesti boleh punye..

Aku actually ade mase yg terhad.. So aku just bleh bg panduan jer.. yg selebihnya, pandai² la ye.. tp klu de mslh, dgn senang hati aku akan bantu.. (p/s: kurang² kenny rodgers k.. hihi..)..

Ape yg penting ni kat sini.. korang install la flash kat pc tu ye.. ape version pon xkisah.. latest Adobe Flash CS5.. old version.. cs4,cs3,flash8..klu flash mx lame sgt.. xyah la..pkai yg trial or ori.. klu xde.. korang donload kat sini :


  1. http://www.4shared.com/file/NzuFX_l4/Adobe_Flash_Pro_CS5part01.htm
  2. http://www.4shared.com/file/7K2hBbMs/Adobe_Flash_Pro_CS5part02.htm
  3. http://www.4shared.com/file/-CBvPyjg/Adobe_Flash_Pro_CS5part03.htm
  4. http://www.4shared.com/file/56OFV5Rx/Adobe_Flash_Pro_CS5part04.htm
  5. http://www.4shared.com/file/0f0ySo6M/Adobe_Flash_Pro_CS5part05.htm
  6. http://www.4shared.com/file/W4o2vDbr/Adobe_Flash_Pro_CS5part06.htm
  7. http://www.4shared.com/file/jOTG7dS6/Adobe_Flash_Pro_CS5part07.htm
  8. http://www.4shared.com/file/lqPhtTLq/Adobe_Flash_Pro_CS5part08.htm
  9. http://www.4shared.com/file/Xc2E2IBP/Adobe_Flash_Pro_CS5part09.htm
  10. http://www.4shared.com/file/zix1KfXu/Adobe_Flash_Pro_CS5part10.htm


Mmg besar menatang ni.. lebih kurang mcm besar kambing gurun jgk la.. Kalau agak² laptop or pc korg da xbyk space.. korang istall je la dlm peti ais.. byk ruang tu..

Untuk tutorial, aku cadang korang download la mane² video kat website. Belambak ade.. Mmg lagi senang nak paham klu blajar guna video. Dan untuk support korg download la ebook Flash Bible kat sini ye.. -->>> http://www.4shared.com/document/CYu2SWoe/Flash_Professional_CS5_Bible.htm or.. flash for dummy.

Kalau nak wat, kene byk sabar.. aku jamin 100% xkan jd terus.. depend on ketahanan n keinginan diri utk bljr. Tapi dalam byk² kerja yg aku pernah ceburi, bidang flash more interesting. Aku boleh bahagikan kepada 3. 1st design, 2nd animation and 3rd script. Biasanya bab script ni yg selalu org fail. Sbb klu bab coding bg org xbiasa mmg agak memeningkan. Just cool, xyah gaduh². Lama² mesti boleh.

Di bawah ni aku sediakan link yg aku rase best untuk member² aku yg comey² n  ensem² ni.. Gudluck..

Kepada sape² nak study about flash.. harap korang puas ati ngan link yg aku bg tu.. 
Kalau ade pape kemusykilan, pepandai la korang cari aku ye. Pape pun.. Gudluck.. n nnt bg la aku tngok hasil keje korang tu.. :)

p/s: Ilmu adalah milik Allah. Ia bkn utk disimpan, tapi utk disebarkan..



About Me

Aku yang masih berkelana.. Di dalam penjara dunia.. Mencari jalan ke syurga.. Terjerat di jaring neraka.. Tersembam di lembah noda.. Kini bangkit mencuci dosa.. Rahmat Allah tiada penghujungnya..

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



Suasana yg paling indah ialah di kala mlm mnjelma.. di saat manusia sedang lena.. di ketika hati merindui Penciptanya...